dimarts, 31 de març del 2009

Tercer model de Schramm


La fundación de ayuda contra la drogaadicción (FAD) actua com a font informativa i transmet la noticia o tema al descodificador, que en aquest cas es tracta de l’agencia Sra. Rushmore. Aquesta rep el tema que consisteix en conscienciar als consumidors davant de les drogues i les seves conseqüències que poden causar. Un cop descodificat, és a dir, que ha analitzat el què vol la font, procedeix a extreure’n unes conclusions per tal de codificar un nou missatge que anirà destinat al gran públic.
L’agencia codifica el tema en forma d’anunci gràfic amb una realitat, idioma i llenguatge determinat per tal que aquest sigui rebut i entès pel major nombre de receptors.
El missatge enviat a més d’expressar amb el text també transmet a partir del to usat, el qual el podríem considerar contundent per una part, però en la imatge dóna una sensació més d’innocència. Els colors també són importants;el text que apareix a dalt està escrit en color negre, la qual cosa dóna un caràcter de serietat al text, però en canvi en el dibuix hi ha molts colors, fet que dóna contrast a la peça. Finalment, cal destacar la tipografia utilitzada ja que segons els lloc on es troba aporta uns valors determinats.
La peça gràfica arriba a un públic massiu, el qual està dividit en diversos grups segons el seu camp d’experiència, és a dir, dins del públic ens trobem amb un grup que són els drogoaddictes, un altre que són els joves que es troben en plena adolescència i finalment podríem nombrar a les persones adultes que ja han superat la fase de decidir si consumeixen o no drogues. Tots aquests grups estan influenciats per uns líders opinió, creant així un macro context. En el cas del primer grup, el líder d’opinió podria ser un cantant famós que consumeix en excés; en el grup dels adolescents hi trobaríem els pares o persones més adultes que els aconsellen favorablement; i per últim, en el grup dels adults se’ns fa més difícil determinar un líder d’opinió.
Cada un d’aquests grups el conformen receptors individuals, els quals descodifiquen, interpreten i codifiquen de manera individual, creant així un micro context dins del macro context anomenat abans, que en aquest cas seria el grup on es troben.
Els diferents grups generen una opinió pública, diferenciada segons el grup al que pertanyin, aquesta opinió serveix per retroalimentar a l’agencia a partir dels resultats obtinguts. I d’aquesta manera es dóna un feedback entre la campanya empleada per l’agència i el públic. La resposta pot ser negativa, si el consum no disminueix; però si es dóna el cas contrari, els objectius de l’anunci s’hauran complert.

divendres, 27 de març del 2009

Segon model de Schramm


Les característiques principals de l’agència Sra. Rushmore, codificadora d’aquest anunci són: un alfabet i una realitat occidental vinculada amb el llenguatge gràfic empleat, el castellà com a idioma, el no a la droga com a tema principal i un conjunt de característiques més que posteriorment compartirà amb el descodificador.

El missatge que ha de ser descodificat per part del públic, és una campanya publicitària que té com a eslògan principal: “ Lo más peligroso de las drogas es olvidarnos de lo que realmente son”. Aquest no és l’únic missatge, el to i la tipografia empleats acaben completant part del seu significat. L’anunci fa una metàfora entre una cosa tant quotidiana com ho són els caramels i les drogues, les quals es prenen com si fossin quelcom rutinari. Els colors pastel i la tipografia generen un efecte contradictori ja que la font de la lletra és rotunda i seriosa. Aquesta s’oposa a la innocència utilitzada en els tons roses, blaus i grocs de les pastilles. El missatge utilitza la ironia per transmetre la seva crítica, amb l’ intenció que sigui interpretada com a tal i aconseguir així una descodificació favorable.

Perquè el missatge sigui descodificat, la persona o persones que rebin el missatge hauran de tenir un camp de coneixement suficientment capacitat per a poder entendre’l, és a dir, hauran de compartir les característiques principals del codificador ( des de l’idioma i l’alfabet fins al tema tractat).

Un cop descodificat el missatge, el públic l’ha d’interpretar influenciat pel context en què viu i sobretot, pels líders d’opinió. Davant de l’intput, les persones tindran un output que esdevindrà la seva interpretació.

En funció dels valors que transmetin els líders d’opinió, la resposta al missatge

serà diferent. En el cas del drogaaddicte, la resposta probablement no complirà els efectes que el codificador preveia ja que està influenciat per uns corrents d’opinió que justifiquen el consum de drogues. Però en canvi, la gent conscienciada reforçarà la seva decisió d’abstenir-se, influenciada per uns líders d’opinió diferents.

En funció d’aquesta resposta (segon missatge), el nou decodificador, la FAD,

haurà d’interpretar quina ha estat la resposta a partir de les dades que reflecteixin el descens o l’augment del consum de drogues. Aquesta interpretació la farà mitjançant diferents tècniques com poden ser les enquestes o bé revisant els índex del seu consum. Si l’efecte ha estat positiu significa que ha hagut una efectiva comunicació entre el codificador i el descodificador.

Primer model de Schramm




Camp d’experiència: L’actitud que adopten la FAD i l’agència davant de les drogues.

Font: Fundació d’Ajuda contra la Drogadicció.

Codificador: L’agència

Sra. Rushmore.

Camp d’experiència: L’actitud que el públic massiu té sobre les drogues.

Decodificador: El públic

que veu l’anunci.

Destí: La finalitat que coincideix o no amb les intencions del codificador i la font.

missatge

Camp d’experiència que comparteixen la font, el codificador, el decodificador i el destí: El coneixement que tenen sobre les drogues i les seves conseqüències


L’esquema es basa en dues bombolles que reben respectivament el nom de camp d’experiència, les quals es refereixen a les realitats que han viscut l’agència i el públic. El punt on s’entrellacen coincideix amb l’experiència que han tingut en comú i també en el missatge. El camp d’experiència en què es refereix l’anunci l’han de compartir les dues parts, per tal de comprendre el missatge correctament. Aquest està fet amb un to d’ironia que utilitza una metàfora per expressar la crítica del ús inconscient de les drogues. Si es donés el cas que el receptor no tingués la capacitat de desxifrar el sentit que s’amagava darrere la metàfora, no l’haurà rebut correctament. Però si no és així, l’objectiu inicial de la font s’haurà complert. Perquè el destí coincideixi amb les intencions de la FAD i l’agència, s’han de complir una sèrie de condicions:

- Que estigui formulat de manera que cridi l’atenció: L’anunci ho ha aconseguit a través de la comparació entre una caixa de caramels i unes pastilles d’èxtasis. També, usa uns colors molt cridaners que atrauen al públic i fan que s’hi fixin.

- Que estigui amb sintonia, és a dir, que es refereixi a l’experiència comuna de les dues parts: Quan el públic mira l’anunci, ha de ser capaç d’entendre de què se li parla, com també han d’estar en sintonia la llengua de l’emissor amb la del receptor.

- Que desperti necessitats del destinatari i que suggereixi una manera de satisfer-la: El missatge presenta un motiu sobre el qual es podria justificar un canvi d’actitud per part dels drogaaddictes o aconseguir la prevenció.

- Que sigui adequada amb la situació del grup en el moment que la rep per tal que realitzin una resposta adequada.

Un altre agent que intervé en la bona o dolenta decodificació del públic són els líders d’opinió. Aquests influeixen sobre la decisió del receptor, és a dir, segons el grau d’influència, el públic reaccionaran de manera positiva o negativa sobre les expectatives que l’emissor havia projectat.


divendres, 6 de març del 2009

¿SUEÑO IMPOSIBLE? pràctica 1bis

Introducció:
Al llarg d’aquest treball aplicarem el paradigma Lasswell a un vídeo de les nacions unides sobre el masclisme. Aquesta teoria ens permet analitzar una peça comunicativa com aquesta.







Anàlisi de control:

El comunicador d’aquest vídeo correspon a les Nacions Unides, la qual té diverses finalitats com mantenir la
pau, promoure la cooperació econòmica, cultural, social i humanitària, garantir la seguretat dels estats basant-se en els principis d'igualtat i autodeterminació i vetllar pel respecte dels drets humans. Aquesta peça audiovisual té un determinat objectiu, aconseguir conscienciar tan a l’home com a la dona sobre la importància de la participació mútua en les tasques domèstiques.

Anàlisi del contingut:

Durant totes les escenes mostrades es visualitza constantment a la dona sotmesa al treball tan a fora com a dins de la llar. És el principal pilar dins de la família ja que ella és l’encarregada de realitzar totes les tasques domèstiques, de cuidar dels seus fills i el seu home, a més treballa en una fàbrica de roba. Per altra banda, l’home adopta un més paper passiu, dins la llar no desenvolupa cap feina i a fora s’encarrega de treballar com controlador d’una grua. En l’àmbit laboral es destaca a la dona que segueix sent sotmesa per un home i infravalorada per la relació que s’estableix entre la gran quantitat de treball i el poc valor salarial que rep. La versió oposada la trobem en l’home, el qual desenvolupa una feina més relaxada i més ben valorada econòmicament.
El rol que s’estableix entre l’home i la dona també s’imposa entre els fills de la família. És a dir, cada gènere s’encarrega de copiar el paper dels seus pares. Aquest fet ens fa veure que aquesta discriminació semblava que fos una imposició de la societat del moment, és a dir que totes les famílies havien de seguir el model establert.

En el mateix vídeo s’observa que els mitjans de comunicació també mostren aquesta diferencia entre sexes i per tant, la fan arribar a la immensa població.
La música emprada en tot el transcurs del curtmetratge mostra les diverses variacions que es donen en els sentiments de la dona, és a dir, segons les experiències d’ella la música varia d’una manera o altre.
Finalment, creiem que el missatge més important es troba en el títol del vídeo. La frase ¿Sueño imposible? reflexa el somni de la dona a aconseguir un home al seu costat i que la valori i l’ajudi en tots els aspectes de la seva vida.

Anàlisi del canal:

Aquest vídeo ha estat penjat a Internet. Aquest és una xarxa pública i global d’ordenadors interconnectats que formen la unió de milions de subxarxes domèstiques, acadèmiques, comercials i governamentals. És per això que a vegades se l'anomena "la xarxa de xarxes".

Lliure:
Avui en dia qualsevol individu pot penjar a Internet informació sense censura prèvia; opinions, fotografies, mail privat...
Tot i això, també facilita l’ús negatiu de la xarxa: la creació de dispersió de virus i de conductes antisocials.
Anònima:
Podem dir que amagar la identitat és senzill tant per llegir com per escriure. Aquest anonimat és el que facilita l’ús lliure de la xarxa amb tot el que això comporta.
Autoreguladora:
Internet no té un propietari específic; no hi ha cap persona ni país que tingui poder sobre ell. És a dir, s’autoregula i s’autogestiona.
Caòtica:
En no tenir regles estrictes de funcionament, pot ser complicat trobar el que busques i que el servidor no et correspongui.
Tot i així, eines com els buscadors ( Google, Yahoo,etc..) són molt útils alhora de fer cerques.
Insegura:
La informació confidencial pot ser revelada en el cas que algú hagi interceptat una comunicació i l’hagi pogut desxifrar.
Creixement vertiginós:
Internet s’està desenvolupant a un ritme exponencial. Avui en dia s’ha estès fins a punts que, quan va sorgir, no haguéssim pogut imaginar.

Concretament, dins d’Internet, hem trobat el curtmetratge al Youtube. Aquesta pàgina web permet als usuaris compartir vídeos digitals a través d’Internet. La logística de Youtube permet localitzar qualsevol vídeo mitjançant TAGS, títols i descripcions que les usuaris posen en cadascun d’ells.

Anàlisi de l’audiència

Aquest curtmetratge va dirigit a un públic molt extens. El missatge principal s’adreça als matrimonis i als nuclis familiars, sobretot els que es poden veure identificats en els rols que prenen els principals protagonistes.
El missatge no tant sols pot anar dirigit a les parelles ja que els fills, tal i com hem observat, comencen a formar part d’un rol establert. Aquest vídeo pot servir per fer-los prendre’n consciència.
En ser un vídeo sense diàlegs que utilitza sons com les onomatopeies per expressar els sentiments dels personatges, es pot difondre a nivell internacional sense la necessitat de traducció.
Tot i així, la família que han retratat segueix un model occidentalitzat: la dona treballa, disposen de tecnologies que no arriben a tot arreu, l’home beu alcohol...
Malgrat aquesta focalització, si el curtmetratge arribés a altres punts del món on tinguin accés a Internet, l’audiència podria veure’s identificada igualment.

Anàlisi dels efectes:

Principalment, l’ efecte que s’hauria d’esperar d’aquesta peça audiovisual és sensibilitzar la població; les masses. Mitjançant la identificació per part dels espectadors, es podria provocar un canvi de conducta. Aquesta variació en el comportament vindria donada per la reflexió que provoca aquest vídeo.
Tot aquest procés de percepció està estretament vinculat amb la transmissió de valors d’igualtat i amb la voluntat de que arrelin a la societat.

dimarts, 3 de març del 2009

Claude Elwood Shannon

PERFIL BIOGRÁFICO Y ACADÉMICO
Claude Elwood Shannon (1916-2001) nació en Petoskey, Michigan (Estados Unidos). Desde su juventud destacó por su inquietud investigadora y su habilidad en la creación de prototipos técnicos. Se graduó en ingeniería por la Universidad de Michigan en 1936 y, cuatro años más tarde, obtuvo un doctorado de matemáticas en el Massachusetts Institute of Technology.
Durante su estancia en dicha institución empezó a trabajar sobre el problema de la eficacia de los diferentes métodos existentes de transmisión de la información, tanto mediante el flujo a través de hilos o cables como el aéreo, por medio de corrientes eléctricas fluctuantes o bien moduladas por la radiación electromagnética. Shannon orientó sus esfuerzos hacia la comprensión fundamental del problema y en 1948 desarrolló un método para expresar la información de forma cualitativa.
Las publicaciones de Shannon en 1949 demostraron cómo se podía analizar dicha cuantificación (expresada en una magnitud que denominó bit) mediante métodos estrictamente matemáticos. Así, era posible medir la verosimilitud de la información mutilada por pérdidas de bits, distorsión de los mismos, adición de elementos extraños, etc., y hablar con precisión de términos antes vagos, como redundancia o ruido e, incluso, expresar el concepto físico de entropía como un proceso continuado de pérdida de información.

CONTEXTO GENERAL Y HISTÓRICO-CIENTÍFICO
Las tecnologías de comunicaciones, transporte, la difusión de la educación, el empleo del método científico y las inversiones en investigación contribuyeron al avance de la ciencia y la tecnología modernas. Algunas tecnologías como la computación se desarrollaron tan rápido como lo hicieron en parte debido a las guerras o a la amenaza de ellas, pues hubo muchos avances científicos asociados a la investigación y el desarrollo militares, como la computación electrónica.
En la primera mitad del siglo XX vemos como la influencia de la psicología conductista, fue el paradigma dominante dado por la mano de Lasswell. No será hasta la década de los sesenta se desarrolla la psicología cognitiva bajo la influencia de la cibernética. La misma fue desarrollada en los Estados Unidos en la década de los cuarenta dentro del esfuerzo bélico norteamericano en la Segunda Guerra Mundial. El matemático fundador de la cibernética fue Norbert Wienes, precursor y maestro de Shannon. La cibernética estudia los procesos de comunicación y control tanto en los seres vivos como en los sistemas automáticos. Históricamente vemos como la década de la psicología cognitiva los Estados Unidos juntamente con la URSS son dos potencias mundiales que luchan por la hegemonía mundial. Estas dos potencias enfrontadas se limitaron a actuar como "ejes" influyentes de poder en el contexto internacional, y a la cooperación económica y militar con los países aliados o satélites de uno de los bloques contra los del otro.
ÁMBITO DE ESTUDIO
Su perfil de estudio se basa en las ciencias duras como la ingeniería eléctrica y las matemáticas. Gracias a esta base científica llega a realizar numerosas aplicaciones en el campo de las máquinas automáticas, desde un ratón electrónico hasta un WC automático, pasando por diversos juego electrónicos de ajedrez, calculadoras, instrumentos musicales, juguetes mecánicos, relojes, etc. En la Universidad de Michigan se ocupó en el desarrollo de los primeros ordenadores, cerca de Vannevar Bush, cuyo ‘Memex’ ha sido considerado un claro antecedente de Internet.

LA TEORÍA DE COMUNICACIÓN DE SHANNON
Para iniciar esta explicación definiremos el concepto de teoría de comunicación como la disciplina que se encarga de estudiar los procesos y los sistemas de comunicación.
Su trabajo central no aparecerá hasta 1948, cuando presenta su Teoría Matemática de la Comunicación, un trabajo que ha sido calificado como la ‘carta magna’ de la era de la información. El trabajo recibe el nombre de `A Mathematical Theory of Communication', Bell System Technical Journal, que un año más tarde revisa, en un trabajo enriquecido por Warren Weaver, bajo el enunciado de The Mathematical Theory of Communication, publicado por la Universidad de Illinois.

Descripción del modelo.


El proceso de la comunicación se inicia en la fuente del mensaje que es la que genera el mensaje o la sucesión de mensajes a comunicar. La fuente de información selecciona a partir de un conjunto de posibles mensajes el menaje deseado. A continuación el transmisor opera sobre el mensaje y lo codifica transformándolo en señal capaz de ser trasmitida a través de un canal.
El canal es simplemente el medio utilizado para la trasmisión de la señal desde el transmisor hasta el receptor. Es el medio físico que permite el paso de la señal. Es precisamente en el canal donde puede incidir la fuente del ruido. Es posible que en el proceso de trasmisión de la señal, a través del canal, se agreguen a éste una serie de elementos que no son proporcionados intencionalmente por la fuente de la información. Todos estos cambios en la señal pueden ser llamados ruido.
Cuando la señal es recibida por el receptor se lleva a cabo la operación inversa a la del transmisor reconstruyendo el mensaje a partir de la señal. El receptor recibe la señal y la transforma de nuevo a la naturaleza original del mensaje. El destino es el punto final del proceso de comunicación. El destino es el ente al que va dirigido el mensaje.
Un concepto implícito del modelo es el código. Un código es un conjunto de elementos pertinentes sobre los cuales se forma un sistema mediante la combinación de éstos según reglas prefijadas. Es decir, es un sistema de signos que por convención está destinado a representar y a trasmitir la información entre emisor y receptor.
Conceptos asociados al modelo
• Información: la información es una medida matemática que se calcula según su probabilidad de aparición. El concepto de información se refiere no a los mensajes individuales (su significado) sino a la situación en su totalidad. El mensaje que se trasmite es una selección determinada de un conjunto de mensajes posibles formados por sucesiones de unos símbolos dados.
Entropía / Negentropía: cuanto mayor es la libertad de elección, mayor es la incertidumbre de que el mensaje sea algún mensaje en particular. A mayor desorden, mayor es la cantidad de información que necesito para recuperar un mensaje. La información suministrada por un grupo de mensajes es una medida de organización.
• Redundancia: por redundancia se entiende lo que se dice en exceso con respecto a lo estrictamente necesario para la comprensión del receptor. A mayor redundancia menor información trasmitida. La redundancia también cumple la función de compensar los posibles ruidos del canal.
Se deduce de la teoría que donde se da una sola posibilidad, la probabilidad de aparición es en sí misma redundante y, en la práctica, no se produce ningún mensaje particular. La palabra que debemos esperar en un contexto dado no añadirá nada a nuestra información.

Bibliografía
- http://claudeelwoodshannon.blogspot.com/
- http://www.infoamerica.org/teoria/shannon1.htm
- http://www.fortunecity.es/imaginapoder/artes/368/escuela/shannon/shannon.htm

HAROLD DWIGHT LASWELL


PERFIL BIOGRÁFICO Y ACADÉMICO

Nació en Donnellson, Illinois, en 1902. Estudio sociología en la Universidad de Chicago, donde muy pronto mostró sus especiales dotes para la investigación y obtuvo el título de doctor (1926), con una tesis sobre la propaganda en la Primera Guerra Mundial. Influenciado por, Dewey, Mead, Freud, Havelock, está considerado como uno de los fundadores de la psicología política.
Después de participar en diferentes proyectos y en investigaciones sobre la comunicación en Estados Unidos, publicó su tesis doctoral ( Propaganda Technique in the World War 1) en 1927, tres años antes de que publicara Psychopathology and Politics, donde aplica conceptos de psicología clínica al estudio de los actores políticos, económicos y religiosos. Posteriormente, se centra en la investigación aplicada en los campos de la propaganda política y la comunicación masiva, en los que se centrará buena parte de la obra. En 1935, apareció
World Politics and Personal Insecurity y Propaganda and Promotional Activities; en 1936, Propaganda and Dictatorship, y, dos años después, Propaganda in the World War, temática sobre la que volvería en plena Segunda Guerra Mundial con Propaganda, Communication and Public Opinión (1946). En 1976 publicó una obra , junto a Daniel Lerner y Hans Speier, Propaganda and Communication in World History.


CONTEXTO HISTÓRICO

Después de la Segunda Guerra Mundial el financiamiento de las Naciones Unidas estimuló las relaciones entre los estados soberanos, especialmente entre las naciones del Atlántico Norte y los países en desarrollo, incluyendo a los nuevos estados emergentes de un pasado colonial. Durante el período de la Guerra Fría los superpoderes —Estados Unidos y la desaparecida Unión Soviética— trataron de expandir sus propios intereses hacia los países en desarrollo. De hecho, Estados Unidos fue definiendo al desarrollo como la replica de su sistema político-económico y abriendo el camino para las corporaciones transnacionales. Al mismo tiempo, los países en desarrollo vieron al “estado de bienestar” de las naciones del Atlántico Norte como la meta última del desarrollo. Dichos países fueron atraídos por la transferencia de nueva tecnología y el modelo de un estado centralizado, con una cuidadosa planificación económica y burocracias del desarrollo centralmente dirigidas para la agricultura, la educación y la salud, como la más efectiva estrategia para actualizarse respecto de los países industrializados. En el contexto de la guerra fría la política capitalista estadounidense es uno de los ejes principales de su ideología siendo fuertemente influenciada por el keynesianismo.


ÁMBITO DE ESTUDIO


Su trabajo como investigador y publicista se proyectó con fuerza hacia el análisis de la propaganda politica o publicidad política, ámbito que consiste en el lanzamiento de una serie de mensajes que busca influir en el sistema de valores del ciudadano y en su conducta. Se articula a partir de un discurso persuasivo que busca la adhesión del otro a sus intereses. El ámbito de estudio de Laswell se situa en un período marcado por las tensiones mundiales de entreguerras y la preocupación por los efectos de las mediaciones periodísticas en la formación de la opinión pública.
Desde esta perspectiva política, estudió las relaciones entre persuasión y comunicación dentro de las denominadas ciencias politica,
una ciencia social que desarrolla su campo de estudio tanto en la teoría como en la práctica de políticas y la descripción y análisis de sistemas y comportamientos políticos, de la sociedad con el Estado.

DESCRIPCIÓN DEL MODELO LASWELL


En un contexto histórico protagonizado por un periodo de entreguerras, Lasswell pudo estudiar el vínculo que hay entre la persuasión y la comunicación, en parte, gracias a su colaboración con la CIA. Este proyecto que se conoce como “el Paradigma de Lasswell” se ha convertido en un modelo de comunicación que, a pesar de estar formulado en el año 1948, sigue conservando parte de vigencia en nuestros días.

Esta fórmula que se aplicó tanto a nivel personal (Human communication) como a nivel de masas (Mass communication research) tuvo el objetivo de centrarse en cual era la influencia de los medios de comunicación en relación a las masas y así comprender su conducta, comportamiento y actitud en aspectos tan relevantes como lo son los siguientes: los resultados electorales, la elección que tienen los consumidores cuando compran, la aculturación y la globalización, etcétera. Una vez dicho esto podemos remarcar como los gestores de la sociedad acaban controlando, en buena parte, la evolución y la libertad de ésta.

A continuación se describirá la representación gráfica de dicho modelo situado en la parte superior de la página. Vemos como, a pesar de ordenar y definir los temas de su estudio (¿Quién?, ¿Dice qué?, ¿Por qué canal?, ¿A quién?, ¿Con que efectos?), Lasswell no los interrelaciona entre sí. Tal y como hemos deducido ya, el comunicador, el mensaje, el canal, la audiencia y, por último, el efecto se convierten en los principales protagonistas del sistema de comunicación que propone el especialista en cuestión.

Por lo que se refiere al emisor (¿Quién dice?), son las empresas las responsables de que se creen productos para el consumo, dando a conocer las necesidades de la sociedad de un manera que estas puedan ser vistas por un gran número de personas. De esta manera éstas pueden consumir sus productos. Lo que significa esto es que las empresas (emisoras) pretenden adueñarse de los medios para intentar controlar el comportamiento de la audiencia (receptores).

En cuanto al mensaje (¿Qué?) Lasswell lo relaciona con toda aquella publicidad que aparece en televisión y que tiene el objetivo de informar sobre algún producto. Pero, por otro lado, sería erróneo decir que la publicidad solo informa. Y es que su principal función es la de persuadir y seducir al público para que consuma el bien o el servicio que se está anunciando.

Si nos centramos en el canal que se utiliza para difundir el mensaje en cuestión ( ¿Por qué canal?), veremos cómo, hasta hace bien poco, el principal canal de difusión ha sido la televisión, seguida por la radio y la prensa. El éxito que ha tenido la televisión se puede explicar porque, a de más de utilizar palabras (información), efectos como la imagen y el audio también entran en juego para reforzar su función persuasiva.

Por otro lado, la audiencia que recibe el mensaje (¿A quién?) se podría definir como la parte de la sociedad que se ve afectada, de algún modo, por dichos anuncios pagados por las empresas.

Al hablar sobre los efectos (¿Con que efecto?) Lasswell se refiere sobre todo a un efecto que tenga una reacción en cadena pues debe tener el consumismo como respuesta en la gente produciendo un gran punto de venta y así favoreciendo a las empresas que crearon los productos. Es el nivel más elevado o la finalidad última del proceso y donde se genera la totalidad de los beneficios previstos.

De esta manera Lasswell afronta los aspectos de la lienealidad estímulo-respuesta de la comunicación, conocidas como la 'bullett theory' (aguja hipodérmica).

Con la finalidad de acabar de entender el papel que tiene la comunicación para Lasswell, hace falta decir que éste considera que el proceso de la comunicación en la sociedad realiza cuatro funciones: vigilancia del entorno, correlación de los componentes de la sociedad en cuanto a dar una respuesta al entorno, transmisión del legado social y entretenimiento.